Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Унгарците, латвийците и британците са най-големите евроскептици, сочат данните от изследване, публикувано от Европейския парламент и цитирано от Франс прес.

[АРХИВ]

Унгарците, латвийците и британците са най-големите евроскептици, сочат данните от изследване, публикувано от Европейския парламент и цитирано от Франс прес. Като цяло 69% от гражданите на ЕС смятат за нещо добро това, че страната им е част от 27-членния блок. 22% от жителите на евросъюза са на противоположното мнение.

Иначе само 36% от унгарците, 49% от латвийците и 45% от британците смятат, че е добре, че техните държави са страни членки на ЕС.

На обратния полюс са Люксембург, Холандия и Белгия, където съответно 85, 84 и 83% от жителите смятат, че е добре, че страните им са част от 27-те.

Като цяло допитването показва, че 50% от гражданите на страните членки на ЕС имат доверие в европейските институции, 40% твърдят обратното, а 64% от жителите на страни еврочленки се чувстват европейски граждани.

В допитването се задават и въпроси, свързани с рекордно ниската избирателна активност на изборите за Европейски парламент в началото на юни, допълва БТА. Тогава не гласуваха 57% от избирателите. 28% от европейците казват, че не са гласували, защото нямат доверие в европейските политици. 17% не са гласували, защото смятат, че гласуването не променя нищо. 17% признават, че изобщо не се интересуват от политиката на европейско ниво.

В допитването са участвали 26 830 души от страни членки на ЕС. То е осъществено в периода 12 юни – 6 юли.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 378 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 29.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!