Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Изследователи от Университета Уорик са провели проучване сред повече от хиляда служители, които в последните пет години са били повишени до степен мениджър от среден и висш ранг.

[АРХИВ]

Изследователи от Университета Уорик са провели проучване сред повече от хиляда служители, които в последните пет години са били повишени до степен мениджър от среден и висш ранг. Те са открили, че психическото състояние на “ кариеристите” се е влошило средно с 10%, докато профилактичните прегледи при лекар са намалели с 20%, до един- два пъти на година.

Според тях, ситуацията ще се влошава във всеки конкретен случай, тъй като колкото по- зает е един човек, толкова по- трудно намира време за посещение при лекар.

Учените смятат, че колкото повече расте отговорността, толкова по- голям става стресът, безпокойството, дори депресията.

С една дума- колкото по- нагоре по служебната стълба, толкова с по- лоша психика. Този извод противоречи на предишното убеждение, че хората на високи постове са с по- добро физическо и психическо здрави. И макар учените да не са открили пряка връзка между физическото здраве и растежът в службата, те заявяват, че повишение влияе негативно върху моралното състояние на човек.

“Повишението не винаги е за добро. Колкото по- нагоре върви човек, толкова по-зле се променя психиката му. Тези хора имат нужда от по- голяма подкрепа и адекватна подготовка за повишената отговорност”, твърди един от авторите на изследването Крис Бойс. Учените ще представят резултатите от проучването си в Кралското общество за икономика в края на април в Лондон.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 501 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 17.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!