Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Жените получават 15 на сто по-ниско заплащане в сравнение с мъжете, сочат наблюдения на Европейската комисия върху икономиката на Съюза.

[АРХИВ]

Жените получават 15 на сто по-ниско заплащане в сравнение с мъжете, сочат наблюдения на Европейската комисия върху икономиката на Съюза.

Нов доклад, публикуван днес, представя начините, по които ЕС може да преодолее тази разлика, която през изминалото десетилетие почти не се е променила. Разликата в заплащането на жени и мъже представлява разликата между средното почасово заплащане за жени и за мъже, преди облагането с данъци, за икономиката като цяло. Тя отразява съществуващата дискриминация и неравенство на пазара на труда, които практически засягат главно жените. Това съобщи пресслужбата на ЕС.

“Момичетата се представят по-добре в училище от момчетата, а и повече жени с университетска степен навлизат на пазара на труда, отколкото мъже, но въпреки това, разликата в заплащането продължава да съществува. Тази ситуация е абсурдна и се нуждае от корекция”, заяви Владимир Шпидла, комисар по заетостта, социалната политика и равните възможности.

“Разликата в заплащането е сложен проблем, в основата на който стоят много причини. Понякога става дума за явна дискриминация. Често пъти обаче има скрити причини: жените вършат доста работа, за която не получават заплащане, като грижи по домакинство и близки; по-голямата част от жените работят почасово и често секторите, в които преобладаващо са заети жени, са с по-ниско ниво на заплащане. Време е да преминем на ново ниво. Единственият път към успеха е да привлечем мъжете, жените, неправителствените организации, социалните партньори и правителствата за справяне с проблема на всички равнища”, допълни Шпидла.

Намаляването на разликата в заплащането е една от ключовите сфери на загриженост, подчертана в “Пътна карта за равенство на жените и мъжете 2006-2010”. Проучване на Евробарометър от януари 2007 г. показа, че голяма част от европейците смятат, че е необходимо повече жени да заемат мениджърски позиции (77 на сто) и да бъдат избирани за членове на парламента (72 на сто). 68 на сто от европейците вярват, че семейните отговорности са препятствие пред жените при достигането до ръководни постове, а според 47 на сто жените имат по-малки шансове за повишение, отколкото мъжете със същата квалификация.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 602 пъти Източник на статията: lev.bg | 24.07.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!