Text: -A A +A

Отмина времето, в което политици, учени и синдикалисти обсъждаха какво отражение би трябвало да има минималната работна заплата и какво отражение ще има. Минималната работна заплата се превърна в етикет за мнимата социална политика.

[АРХИВ]

Това, което свързва Социалдемократическата партия, левите и синдикатите при настояванията им за въвеждане на минимални заплати, е погрешната представа, че държавата би трябвало да направлява пазара на труда. Подобно на повечето цени, заплатите се формират на базата на тресенето и предлагането. Държавата може и трябва да коригира последствията от случващото се на пазара, например чрез така наречените комбинирани заплати, да гарантира определен минимален доход. Нейната задача не е чрез минималните работни заплати да унищожи онези работни места, на които иначе би се получавало по-ниско заплащане, коментира Die Welt.

На основата на определени икономически познания може да се установи следното: въвеждането на минималната работна заплата ще ограничи още повече възможностите за заетост на най-ниско равнище. Но очевидно именно тези икономически познания липсват на политиците. Което се проявява в дебатите по гарантирането на защитата при уволнение. Идеологическите битки в този план се водят отдавна встрани от реалността. Предприятията, които искат да работят по-гъвкаво със своя персонал, вече не се надяват на по-либерални правила при освобождаването от работа, а по-скоро залагат на временната заетост.

Председателят на германския синдикален съюз Зомер може и да отправя критиките, че “нещо не е както трябва”, когато някои предприятия междувременно са въвели временна заетост за една четвърт от служителите си. Въпросът е само какво точно не е наред – дали политиката на пазара на труда от последните години или липсващата воля на социалдемократите и синдикалистите да признаят икономическите реалности. Социалната политика е все още тази, която носи на хората работа. Един празен етикет за съжаление няма как да помогне.

Прочетено: 441 пъти Източник на статията: insurance.bg | 13.06.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!