Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Западна Европа не е единствената част от Европейския съюз, която страда от недостиг на работна ръка.

[АРХИВ]

Компаниите на изток също се затрудняват да намерят квалифицирани работници, а заплатите в някои сектори са се увеличили до 50% за последните 12 месеца. Това пише британският вестник “Файненшъл таймс”.

Увеличените инвестиции на изток, емиграцията, лошото разпределение на кадрите и слабата мобилност водят до все по-остър дефицит на квалифицирани работници в страните от България до Полша.

Инвеститорите в региона откриват, че трябва да търсят персонал още по на изток или да плащат повече. В целия източноевропейски регион инвестициите толкова изпревариха образованието и системите за професионално обучение, че те не успяха да дадат достатъчно работници, за да се задоволи търсенето на работна ръка, се казва в статията на вестника.

Бившите комунистически страни от Централна Европа са получили общо 32,5 милиарда евро под формата на преки чуждестранни инвестиции през 2006 г., което е засилило търсенето на квалифицирани работници.

В същото време хиляди поляци и румънци, често тези с най-високата квалификация, емигрират към Западна Европа, привлечени предимно от по-високото заплащане, посочва изданието.

Безработицата в новите страни членки на ЕС е голяма – в Полша достига 13 на сто, но компаниите – от строителния до компютърния сектор – се борят за привличане на служители.

Голяма част от безработните, особено тези над 50-годишна възраст или от селскостопанските райони, нямат необходимата квалификация. Нежеланието да се местят, за да намерят работа, също е фактор, пише още “Файненшъл таймс”.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 446 пъти Източник на статията: actualno.com | 06.06.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!