Text: -A A +A

Реколтата изгнива по полята на Германия, фермерите страдат хронично от липсата на сезонни работници.

[АРХИВ]

Те настояват да бъдат отменени правителствените постановления, ограничаващи притока на работна сила от Източна Европа.

Германските фермери бият тревога – сезонът за събиране на урожая вече е в разгара си, а на полетата не достигат хиляди работници. През тази година в Германия са пристигнали едва 178 хиляди сезонни работници от източноевропейските страни. Това е с 40 хиляди по-малко, отколкото през 2005 г.

Най-много страдат стопанствата, в които се отглеждат аспержи. Заради непрекъснатите дъждове реколтата започна да гние на много места. “Не ни достига една трета работници.

Някои ферми губят до 30% от реколтата. Ако така продължи и за в бъдеще, ще настъпи краят на германското зеленчукопроизводство”, оплаква се пред “Билд” председателят на Земеделския съюз на провинция Долна Саксония Дитрих Паул.

Фермерите обвиняват за създалата се ситуация министъра на труда Франц Мюнтеферинг. Преди година по негова инициатива е приета поправка към законодателството, ограничаваща притока на сезонни работници от Източна Европа.

Гастербайтерите, имащи разрешение за работа, имат право да работят само за един работодател и само ограничен брой дни.

С тази мярка ведомството на Мюнтеферинг се надяваше да изкара на полята безработните германци. Но единици са готови да приемат тежкия физически труд и малката по тукашните мерки заплата.

Затова Германският земеделски съюз иска отново да се либерализира трудовото законодателство за имигрантите. “При събиране на реколтата трябва да имаме възможност оперативно да реагираме на климатичните промени. Настоящите закони не ни дават тази гъвкавост.

В Германия е необходимо да се въведе пълна свобода за трудоустройство на работниците от Източна Европа”, заяви за “Билд” председателят на съюза Герд Зонлейтер. От министерството на труда заявиха, че никой не смята да премахва въведените ограничения. “Ако на земеделците не им достигат работници, нека се обърнат към местното бюро по труда”, заяви за “Билд” представител на министерството.

Прочетено: 494 пъти Източник на статията: actualno.com | 04.06.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!