Text: -A A +A

Правителството на Швейцария прие във вторник решение за поетапно разширяване на споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хора от България и Румъния

[АРХИВ]

Правителството на Швейцария прие във вторник решение за поетапно разширяване на споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хора от България и Румъния, съобщи официалният сайт на Конфедерация Швейцария.

Повечето от споразуменията на Швейцария с ЕС започнаха да действат автоматично за България и Румъния след присъединяването на 1 януари, но специално договорът за свободно движение на хора се нуждае от допълнителни преговори, пише вестник “Дневник”.

В съобщението се подчертава, че швейцарският пазар на труда ще се отваря постепенно за българите и румънците.

Предмет на преговорите за разширяване на действието на споразумението с ЕС за свободно движение на хора ще бъдат преходни срокове за ограничен достъп на работници от България и Румъния до швейцарския пазара на труда.

С временните ограничения швейцарските власти желаят да направляват притока на имигранти, както става с действащото споразумение за свободно движение на хора с останалите 25 страни членки на ЕС. Ограниченията предвиждат предимство на местната работна ръка пред имигрантската и квоти за работниците имигранти.

Мандатът за преговорите за включване на двете страни в режима на споразумението ще бъде окончателно одобрен след консултации с кантоните и с комисията по външните работи в парламента, вероятно още преди лятната отпуска.

Страните от ЕС, които отвориха трудовите си пазари за работници от двете държави са Чехия, Латвия, Естония, Словакия, Словения, Полша, Швеция, Кипър, Финландия. Останалите постепенно ще премахват ограниченията.

Прочетено: 571 пъти Източник на статията: actualno.com | 31.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!