Text: -A A +A

Шотландски съд удовлетвори иска на двете сестри от Полша Яна и Лидия Вишневски и на приятелката им Силвия Пионковска, отправен към собственика на хотел.

[АРХИВ]

Той е обвинен в това, че е експлоатирал момичетата, обиждал ги е и не е плащал достатъчно за труда им, пише в The Scotsman.

Съдът е постановил, че полякините са били незаконно уволнени, а освен това били подложени на системна дискриминация на национална почва и задължил хотелиера Клайв Джефрис да им изплати повече от 16 000 лири компенсация.

21 годишната Яна и 26 годишната Лидия пристигнали в Шотландия през 2006 година по обява за наемане на персонал за неголемия хотел Glendaruel Hotel. Условията, при които момичетата започнали работа, били 180 лири заплата на седмица, безплатна квартира и храна, както и гъвкав работен график.

След като се оказали вече на място, обаче, те попаднали в истинско робство. Вместо полагащите се 48 часа на седмица, те работили по 75 часа. Свободното време им стигало само за да поспят малко.

Нещо повече, собственикът на хотела открито ги наричал пред клиентите “полски робини” и “полски кучки”, дори веднъж попитал как е на полски “курва”.

Момичетата били уволнени, след като, работейки 24 часа поред, не успели да отидат пак на работа. Изплатена им била заплата на база 48 часа на седмица.

Както отбелязал в тази връзка адвокатът на момичетата Александър МакБерни, това далеч не е единичен случай на лошо отношение на шотландски предприемачи с работници от Източна Европа и в частност с поляци.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания, в страната има между 20 и 50 000 поляци, пристигнали, за да работят.

Прочетено: 401 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 17.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!