Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Европейският институт по семейна политика прогнозира демографска криза в ЕС през 2025 г. и призовава органите на управление и правителствата на страните членки да провеждат политика, която стимулира прираста на населението.

[АРХИВ]

“В Европа прирастът на населението намалява, от 2025 г. в Европейския съюз се очаква негативна демографска динамика”, се казва в публикувания в Брюксел доклад на ръководителя на института Едуардо Хертфелдер.

По данни на експертите в периода 1994-2006 г. естественият прираст на населението в ЕС е бил 19 милиона души. При това този демографски показател е бил на 80 % осигурен за сметка на имиграцията.

Днес населението на възраст на и над 65 години надвишава общата численост на децата под 14-годишна възраст. Според ръководителя на европейския институт по семейна политика нарастващата демографска криза е обусловена от редица социално-икономически фактори.

В частност, за последното десетилетие абортите в Европа са се увеличили с 30 %, достигайки 1,2 милиона годишно. По брой на аборти сред страните от ЕС абсолютни лидери са Белгия и Испания, където броят им за последните 10 години е нараснал с 50 %.

Хертфелдер посочи също така, че има ръст на разводите сред европейците. Статистиката сочи, че средно на два брака се пада по един развод. Населението на 27-те страни от ЕС е около 500 милиона души.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 595 пъти Източник на статията: actualno.com | 11.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!