Text: -A A +A

Рекорден брой чуждестранни студенти искат да получат висшето си образование в университети във Великобритания, въпреки повишаването на таксите за обучение всяка година

[АРХИВ]

Рекорден брой чуждестранни студенти искат да получат висшето си образование в университети във Великобритания, въпреки повишаването на таксите за обучение всяка година, коментира електронното издание на британския вестник “Индипендънт”.

Регистрираната тази година нова вълна от чуждестранни студенти, които в сравнение с 2006 г. са с 7.1 % повече, засилва натиска над правителството в Лондон да увеличи таксите, особено в светлината на решението за премахване на тавана от 3000 британски лири такса за курс от 2009 г., предава агенция Фокус.

От друга страна обаче, британското правителство реши да не вдига шоково таксите, при което премиерът Тони Блеър изрази готовност да осигури по-голяма финансова подкрепа на учебните заведения от правителството, за да даде възможност на университетите да печелят повече от частни донори. Така британското правителство ще осигурява 1 от всеки 2 лири, внесени в сметката на университета.

Тази нова стратегия изглежда успешна, при положение, че високите такси не са ограничили наплива на студенти от страните от ЕС и извън него. Сред стабилните донори за британските учебни заведения от ЕС са страни като Румъния и България, като българските студенти, желаещи да учат във Великобритания, са се увеличили повече от два пъти (400 кандидати) и са много повече от тези в Румъния – 222 кандидати.

Прочетено: 472 пъти Източник на статията: actualno.com | 19.02.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!