Text: -A A +A

Заради членството на България в Европейския съюз, холандските университети намаляват таксите за български студенти.

[АРХИВ]

След присъединяването на България, нашите студенти ще имат повече възможности за обучение в Холандия, които бяха представени на пресконференция днес от холандския посланик Вилем ван Ее.

След 1 януари 2007 г. отпадат различни ограничения, които често са били пречка пред кандидатите от България. За голяма част от страните от ЕС вече не се изисква виза или разрешително за престой, като за страните, в които такива са необходими, те се получават много по-лесно, припомниха от посолството.

Като граждани на страна от ЕС, българските кандидат-студенти ще получават преференции, на които досега не са имали право. Те ще имат по-ниски такси за обучение, възможност да кандидатстват за студентски заеми, стипендии, възможност за почасова работа. Холандия предлага разнообразие от програми на английски език.

Таксата за настоящата 2007/2008 академична година е около 1500-1600 евро за бакалавърски и магистърски програми в университетите, които са финансирани държавно. Международните студенти имат право на общежитие. Таксата за него е около 350-450 евро на месец.

От холандското посолство припомниха последното Световно изследване на жизнения стандарт, според което разходите за живот в Амстердам са скромни, в сравнение с градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Пекин.

Подробна информация за обучение в Холандия ще бъде представена в рамките на информационните дни “Възможности за висше образование в Холандия” на 2 февруари в Бизнес хотел Варна и на 3 февруари в столичния хотел “Радисън”.

Прочетено: 422 пъти Източник на статията: insurance.bg | 30.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!