Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Мнозинството граждани в 13-те страни от еврозоната са на мнение, че европейската единна валута е имала отрицателно въздействие върху икономиката на техните страни и са носталгично настроени към останалите в миналото национални валути.

[АРХИВ]

Това сочи изследване, направено от „Харис интерактив” и публикувано от британския икономически вестник “Файненшъл таймс”, предаде АФП.

Проучването, направено от британския институт за социологически изследвания „Харис интерактив” във Франция, Германия, Италия и Испания, сочи, че две трети от французите, италианците и испанците, както и мнозинството германци твърдят, че еврото е имало отрицателно въздействие върху техните икономики.

Повече от половината анкетирани, участвали в изследването в четирите страни, изразяват предпочитанията си към старата национална валута. Близо две трети от германците са носталгично настроени към дойче марката.

Същото изследване сочи, че 45 на сто от анкетираните от “Харис интерактив” имат отрицателно мнение за влизането в Европейския съюз на България и Румъния в началото на 2007 година.

Еврозоната бе създадена преди осем години с въвеждането на пазарите на единната европейска валута и обхваща 317 милиона души в 13 страни. Най-новата членка на еврозоната стана Словения, която въведе официално еврото на 15 януари тази година.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 433 пъти Източник на статията: dariknews.net | 30.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!