Text: -A A +A

Министърът на информацията Айнар Шлесер заяви, че Латвия трябва да отвори вратите си за българите и румънците, тъй като дефицитът на кадри заплашва икономиката.

[АРХИВ]

Министърът на информацията Айнар Шлесер заяви, че Латвия трябва да отвори вратите си за българите и румънците, тъй като дефицитът на кадри заплашва икономиката.

На 1 януари 2007 година в ЕС ще влязат поредните попълнения – България и Румъния, коментира латвийският вестник “Телеграф”.

Новите страни-членки са бедни страни, затова и масовата емиграция на населението им към по-развитите държави на ЕС е естествена и неизбежна. По предварителни данни, само от България се очаква да дойдат около 34 хиляди души на възраст между 30 и 40 години. Най-предпочитаните от тях страни са Испания, Германия, Италия, Великобритания, Гърция.

А по-нататък – както дойде. Не е изключена възможността някои от българските и румънски работници да дойдат и в Латвия. Въпросът да се пускат или не в Латвия чуждите работници едва не доведе до спорове в правителството.

Министърът на информацията Айнар Шлесер заяви, че Латвия трябва да отвори вратите си за българите и румънците, тъй като дефицитът на кадри заплашва икономиката. По думите му, само в сферата на пътното строителство не достигат около четири хиляди работници, което принуждава компаниите да се отказват от поръчки.

Председателят на латвийското обединение на свободните профсъюзи Петерис Кригерс отбеляза, че правителството е трябвало първо да проведе изследване, да изясни точно в кои отрасли са нужни работници, какво трябва да бъде тяхното количеството и след това да се мисли за евентуално отваряне на трудовия пазар за балканците.

“При нас всичко се върви отзад напред. Правителството за пореден път се опита да покаже на Брюксел, че ние сме развита европейска държава. Но министрите отново не отчетоха, че всички “стари” страни на ЕС, приемайки поредни решения, на първо място се ръководят от собствените национални интереси”, заяви той.

Прочетено: 530 пъти Източник на статията: actualno.com | 26.12.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!