Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

В коридорите на италианската политика, както и по високите етажи на държавната администрация се смята за почти сигурно, че Италия няма да наложи мораториум за българи и румънци на трудовия си пазар

[АРХИВ]

В коридорите на италианската политика, както и по високите етажи на държавната администрация се смята за почти сигурно, че Италия няма да наложи мораториум за българи и румънци на трудовия си пазар от 2007.

Това съобщи италианският сайт Stranieriinitalia.it.

Според него, ако това се случи, гражданите на България и Румъния ще имат същия достъп до пазара на труда, както и французи или германци например. Имайки предвид важността на решението обаче, тези сигнали трябва да се взимат много предпазливо до излизането на официалното становище на правителството. Засега е по-добре да се очакват и двата варианта, предупреждава сайтът.

Ако се реализира положителният вариант за българи и румънци, те ще могат да искат издаването на карта за престой за граждани на ЕС. По този начин би се разблокирала и ситуацията с онези, които се опитаха да влязат на Апенините с имигрантската квота за 2006. Работниците от България и Румъния би трябвало да „прескочат” процедурата, предназначена за граждани от страни извън ЕС, тъй като биха могли да влязат веднага в Италия, за да сключат договори за работа.

Ако обаче Рим наложи мораториум, правителството ще издаде специален указ за българи и румънци, твърди сайтът. Той трябва да предвиди максимумът работници, които биха могли да бъдат наемани през 2007.

И в такъв случай обаче този брой ще бъде достатъчно голям, тъй като не може граждани на ЕС да бъдат третирани по-зле от гражданите на страни извън ЕС. А за тях италианското правителство вече разреши квота от половин милион души за 2007.

За румънци и българи обаче ще бъде създадена по-улеснена процедура и разрешенията за наемане на работа ще бъдат издавани много по-бързо, отколкото е за другите чужденци, обяснява още италианският сайт.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 475 пъти Източник на статията: actualno.com | 26.12.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!