Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Във Великобритания може да се влезе с фалшиви документи; дори и в България се предлагат такива.

[АРХИВ]

Във Великобритания може да се влезе с фалшиви документи; дори и в България се предлагат такива.

До такова заключение достига руската журналистка Шахида Тулаганова, след разследване, публикувано от руското електронно издание “Травел Ру”, предава агенция Фокус.

Придобиването на фалшиви задгранични паспорти за страните-членки на ЕС е нещо съвсем лесно и нормално.

Не по-сложно е и преминаването на границата с тяхна помощ. Както споделя пред Би Би Си Нюз Шахида Тулаганова, да се купи фалшив паспорт не е скъпа процедура.

В Полша, например, е достатъчно да се отиде на обикновения пазар във Варшава, за да се сдобие човек с ценния документ. В централноевропейската държава нелегалните имигранти получават дори съвети как да преминат британската граница – те трябва да се държат уверено, да не взимат със себе си много багаж и да се усмихват.

В рамките на пет месеца за “лов за фалшиви паспорти” журналистката посети Испания, Полша, Унгария, Литва, Словакия, дори и Люксембург. Пътешествието й завърши в България, където се намират най-добрите фалшификатори на пари и документи.

В София Шахида Тулаганова се запознала с албански гражданин, който обещал да й намери пет паспорта, но в уговорения ден, вместо задгранични документи, той извадил от джоба си нож.

В същото време журналистката вече успяла да си набави цели 20 фалшиви паспорта. Тя решила да премине към следващия стадий на експеримента – преминаването на границата. Първият й опит бил в град Портсмут, докъдето тя стигнала с ферибот от испанския град Билбао.

 

Британският митничар внимателно проверил фалшивия й латвийски паспорт, но нищо подозрително на открил. “Туристката”, обаче, била разпитана за целта на нейната визита. Със същия успех преминала проверката и на фалшивия естонски паспорт за бързия влак “Eurostar”.

“Ако това се получава при мен, това означава, че всеки може да премине границата, било то имигрант или терорист”, направи заключение журналистката.

Нейният извод не е далеч от истината. Преди известно време стана ясно как британски бизнесмен пристигнал в Амстердам с чужд документ. 29-годишният Марк Кошевер по погрешка взел от дома си паспорта на двугодишната си дъщеря вместо своя.

Той бил безпрепятствено пуснат на борда на самолета и благополучно долетял до Амстердам, където била и открита грешката. На британското летище, по време на проверка на документите, никой не обърнал внимание на снимката на двегодишното дете.

Във Великобритания може да се влезе с фалшиви документи; дори и в България се предлагат такива

Сметната палата в САЩ неотдавна публикува доклад, според който няма никакъв шанс да се премине през сухопътните граници на страната с фалшив паспорт.

Оказа се, обаче, че служителите на граничните пунктове на САЩ са обучени да откриват фалшивите данни за дата на раждане, шофьорска книжка и други документи. От друга страна, те не могат да разпознаят повече от осем хиляди различни видове американски удостоверения, при това без да създават значителни задръствания на движението по границата.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 904 пъти Източник на статията: actualno.com | 06.12.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!