Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Полската докторка Агата Славин работи близо да Вроцлав, но много често в края на седмицата отива на повикване в Северна Ирландия.

[АРХИВ]

Полската докторка Агата Славин работи близо да Вроцлав, но много често в края на седмицата отива на повикване в Северна Ирландия.

Нейната кариера е показателна и за много други квалифицирани работници, които се възползват от възможностите, предоставени от Европейския съюз при подготовката за разширяване му, се казва в анализ на Франс прес.

Движението не е вече Изток – Запад, защото млади британци тръгват към Унгария или Чехия и германци към България, за да заемат работни места в пазарна ниша, която преди беше определяна като нискокачествена и поради това неприемлива.

Все пак квалифицираните източноевропейци са окуражени да търсят реализация на Запад, макар и да са принудени да приемат по-ниско заплащане, каквото работници от страната домакин не биха приели. Остава обаче фактът, че полските водопроводчици, бояджии и електротехници са гръбнакът на европейския строителен сектор.

В България около 10% от населението е заминало в чужбина в периода от 1991 г до 2001 г. и сега германци, гърци и сърби заемат ръководните постове в текстилния сектор, споделя шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. В Чехия има правителствена програма, която търси квалифицирани работници от Канада до Казахстан.

Младите западняци с диплома в джоба, но с малък професионален опит са завладени от бохемския чар на Прага и кандидатстват за работа в представителства на чужди фирми в Чехия.

“Сега в Унгария работят повече граждани на Великобритания, отколкото унгарци в Англия”, заявява премиерът Ференц Дюрчани. В същото време много работници от Централна и Източна Европа, които тръгват да търсят препитание на Запад, освобождават места за работници от Турция, Пакистан и Китай, се казва в анализа на Франс Прес. /БГНЕС/

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 563 пъти Източник на статията: dariknews.net | 27.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!