Text: -A A +A

Литва няма да налага ограничения за българи и румънци на трудовия си пазар, след като двете държави бъдат приети в ЕС на 1 януари 2007 г., се казва в изявление на литовското правителство

[АРХИВ]

Литва няма да налага ограничения за българи и румънци на трудовия си пазар, след като двете държави бъдат приети в ЕС на 1 януари 2007 г., се казва в изявление на литовското правителство, цитирано от Франс прес.

“Литва е убедена, че неограниченото право да се получи работа на цялата територия на съюза е една от основните свободи на ЕС”, се казва в правителственото комюнике.

Литва обаче си запазва правото, гарантирано в договора й за присъединяване, евентуално да ограничи достъпа до трудовия си пазар, ако се установи дисбаланс в него.

Литва е втората балтийска република след Естония, която отваря трудовия си пазар за български и румънски граждани.

Очаква се до края на годината същото да направят Словакия и Финландия. Швеция обяви миналия месец, че не смята да въвежда трудови ограничения, но подчерта, че окончателното решение ще бъде взето от правителството.

Други държави от ЕС остават по-предпазливи. Великобритания и Ирландия, които заедно с Швеция бяха единствените от 15-те стари членки на ЕС, отворили изцяло трудовите си пазари за 10-те приети през 2004 г. държави, сега съобщават, че може да въведат ограничения след приемането на България и Румъния.

Прочетено: 476 пъти Източник на статията: dariknews.net | 21.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!