Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Засега едва пет са държавите, за които се знае, че със сигурност ще приемат български работници без ограничения след 1 януари 2007 година. Това са Финландия, Словакия, Полша, Естония и Латвия.

[АРХИВ]

Засега едва пет са държавите, за които се знае, че със сигурност ще приемат български работници без ограничения след 1 януари 2007 година. Това са Финландия, Словакия, Полша, Естония и Латвия. От интервю със заместник-министъра на външните работи Евгения Колданова пред „Професия дипломат” по Дарик става ясно, че възлагаме големи надежди и на Гърция, Италия и Испания, които все още не са взели решение дали да ограничат достъпа на български работници до трудовите си пазари.

Със сигурност се знае обаче, че Германия, Австрия, Холандия и Дания няма да отворят пазарите си.

Според Колданова, звучи несериозно България да налага ограничения за достъпа на британски граждани до трудовия й пазар. „България има интерес от присъствието на британци на нейна територия”, убедена е заместник-министър Колданова.

По отношение на българските студенти, членството в ЕС ще даде изключително големи възможности.

„Българските студенти ще имат еднакъв статут със своите колеги от страните-членки. Например, във Великобритания българите ще заплащат същите такси като местните студенти”, информира Колданова.

Всички български дипломатически мисии на страни-членки в ЕС вече са изпратили конкретни предложения за начина, по който да бъде отбелязано влизането на България в ЕС.

„На повечето места се планират съвместни инициативи с Румъния. Става дума за концерти, изложби и различни събития, които по достойнство ще отбележат нашето членство”, каза Евгения Колданова.

В първото си интервю за българска медиа извънредния и пълномощен посланик на Турция у нас, Н.П. Мехмет Гючук заяви пред “Професия дипломат” че Турция е единствената плуралистична демократична държава с преобладаващо мюсюлманско население и благодарение на Турция Европа може да стане най-силният континент на света.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 471 пъти Източник на статията: dariknews.net | 31.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!