Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Рекордно висока безработица и дефлация в еврозоната през юли отчете статистическата служба на ЕС Евростат.

[АРХИВ]

Рекордно висока безработица и дефлация в еврозоната през юли отчете статистическата служба на ЕС Евростат.

Според оповестената статистика цените в 16-членния блок, използващ еврото като валута, са паднали с 0.6%, което е и най-големият им спад от 1996 г., когато започва воденето на подобна статистика. Цифрата е по-висока от очакваните 0.4% от анализаторите, коментира агенцията.

Безработицата в еврозоната също е продължила да расте през юни, като е стигнала 9.4%. Това е най-високата й стойност от 1999 г. насам, показват данните на Евростат. Над 3 млн. човека са останали без работа в ЕС от началото на годината, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква безработицата да стигне 12% до 2010 г.

Публикуваните данни накараха анализаторите да твърдят, че рискът от дефлация в еврозоната вече е на лице. Според Royal Bank of Scotland потребителските цени са намалели най-много от 1953 г. насам, а според Европейската комисия спадът е най-голя от 1990 г. насам.

Целите на Европейската централна банка са инфлацията да остане под 2% до края на годината, а според президента й Жан-Клод Трише опасност от дефлация няма. Той очаква, че стойностите на индекса на потребителските цени ще са временно негативни, но в края на годината ръстът им ще се възстанови.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 433 пъти Източник на статията: pari.bg | 03.08.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!