Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Безработицата в България ще нараства, като следствие от развитието на кризата.

[АРХИВ]

Безработицата в България ще нараства, като следствие от развитието на кризата. Това заяви представителят на световната банка Флориан Фихтъл, цитиран от БТА в Хасково, където бе гост на среща организирана от социалното министерство. На нея присъстваше и социалният министър Емилия Масларова.

Според представителя на Световната банка страната ни има възможностите да се справи с кризата и с нарастващата безработица чрез програми за социално подпомагане и трудова заетост. “Съществува голям риск – ако насочим нашето внимание само към краткосрочните предизвикателства и проблеми да загубим дългосрочната перспектива и да пропуснем по-сериозните проблеми”, посочи Фихтъл.

Според него единият от проблемите е необходимостта да се развива системата на образованието, а вторият – социалното включване. “Изключително важно за икономическото развитие е подобрението на образователната система и предоставянето на професионални умения за младите българи”, коментира той. Огромен натиск според него в бъдеще ще изпитат и пенсионните фондове.

Причината е, че по отношение на демографския фактор българското общество е застаряващо и с годините, според него, работоспособното население ще намалява. Въпреки песимистичните прогнози на бизнеса и синдикатите, че в следващите месеци безработицата рязко ще се увеличи, Агенцията по заетостта за пореден път отчете минимално нарастване на средното й равнището за страната.
Стойността й през май е 7.08%, което е едва с 0.04% по-високо спрямо април. Според данните на Агенцията по заетостта през май в бюрата по труда са регистрирани 262 097 безработни или само с 1404 повече спрямо април.

Работодателите са обявили около 14 хил. свободни места.
Най-много от тях са в преработващата промишленост (3772), в търговията (2363), в селското стопанство (1655). Работници се търсят и в хотелиерството и строителството. Към края на май в бюрата по труда са останали свободни 8107 места, добавят от Агенцията.

По този показател страната ни е по-добре от повечето държави от Европейския съюз. Нивото на безработицата в еврозоната се увеличава до 9.2% от работната ръка през април. Това показват данните на Евростат, които отчитат още, че само за месец в Европейския съюз без постоянен източник на доходи са останали почти 560 хил. души. Във валутния съюз безработицата продължава да расте – границата от 9% беше премината през април, след като през март показателят нарасна до 8.9%.

В сравнение с предходния април нивото на безработицата в еврозоната е нараснало с близо 2%. В Европейския съюз през април нивото на безработицата е 8.6%. И там се наблюдава ръст спрямо предходните месеци. Общо броят на безработните в съюза вече отива към 21 млн. души. Най-тежка е ситуацията в Испания – там през април безработицата вече е над 18%.

Плътно я следват балтийските държави, също с двуцифрени стойности на индикатора. Най-ниска безработица все още се наблюдава в Холандия – едва 3%. В продължение на месеци холандската безработица беше замръзнала на 2.7%, но в крайна сметка се увеличи.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 422 пъти Източник на статията: insurance.bg | 28.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!