Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Шотландският фермер Дейвид Лесли е признат за виновен за незаконно наемане на 250 български работници.

[АРХИВ]

Шотландският фермер Дейвид Лесли е признат за виновен за незаконно наемане на 250 български работници. Фирмата “Дейвид Лесли фрутс” е глобена 500 лири, съобщава Главна инспекция по труда, позовавайки се на сайта на телевизия “Ес Ти Ви”. 55-годишният Дейвид Лесли от Пъртшир е първият разследван за нарушаване на Закона за лицензирането и наказан работодател във Великобритания.

Скандалът гръмна през 2008 г., когато след проверка на британската Гранична агенция стана известно, че Лесли е държал наетите от него български работници за бране на ягоди при неприемливи за живот и работа условия и им е заплащал изключително мизерно за положения от тях труд.
С нелегалното наемане на българските работници през 2008 г. Дейвид Лесли е нарушил законите за защита на чуждестранните работници в страната. Тогава ягодоберачите бяха върнати в България с автобуси, като разноските в размер на 19 хил. лири стерлинги са платени от Дейвид Лесли.
Според Би Би Си фирмата “Дейвид Лесли фрутс” е първата компания в Шотландия, която е разследвана според Закона за лицензирането. Този закон има за цел да защитава правата на работниците.

Упълномощеният по финансовите въпроси държавен служител Хелън Нисбет заяви, че е важно за всички фермери да спазват Закона за лицензирането и да се съобразяват с регулациите, за да не бъдат разследвани.

От Агенцията по заетостта припомнят, че през 2009 г. е договорено сътрудничество между Главна инспекция по труда и британската Служба за лицензиране на фирми за временно наемане на работа, което предвижда подписване на Споразумение за обмен на информация.

Необходимостта от такова споразумение е предизвикана от инциденти, разследвани от Службата за лицензиране на фирми за временно наемане на работа във Великобритания, при които български сезонни селскостопански работници съобщават, че са били експлоатирани във Великобритания. Инцидентите също така включват и неспазване на законодателството от страна на български посреднически фирми, български и английски работодатели.

Очаква се съвместната работа на двете държавни институции да осигури по-ефективното предотвратяват случаи на експлоатация на работници и незаконни действия на работодатели, които се опитват да избегнат британското и българското законодателства.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 498 пъти Източник на статията: insurance.bg | 01.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!