Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 г.

Фото: stock.xchng

Причината

Заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Планираше се въпросът да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но "времето още не е дошло да вземем решения", заяви един от източниците.

Въпросът за присъединяването "ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение", уточни един от европейските дипломати. Тогава министерските срещи ще бъдат председателствани от Ирландия.

Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, заяви дипломатически източник. Резервите са свързани с политическото положение в Румъния. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава.

Европейската комисия, която няма никакви правомощия да взема решения по въпроса, трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може да се окаже решаващ.

Властите на двете страни-кандидатки разбраха положението и вече нямат фиксирана дата за присъединяването. "Решението трябва да бъде взето в добър момент", заяви дипломат от държава членка на Шенгенското пространство. Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от държавите членки на Шенген срещу Букурещ, отбелязва Франс прес.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 641 пъти Източник на статията: Ивайло Кючуков, actualno.com | 25.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...


Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...


Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.


Добави коментар