Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

От 1 май Дания и Белгия вдигнат ограниченията за работа за източноевропейските работници.

[АРХИВ]

От 1 май Дания и Белгия вдигнат ограниченията за работа за източноевропейските работници. Правителствата на тези страни решиха да отворят трудовите си пазари за 8-те страни в Европейския съюз от Централна и Източна Европа, приети през 2004 г.

Освен това Дания обяви, че се отваря и за работниците от България и Румъния.

“Напълно уважавам правото на други страни членки да се възползват от даденото им с договорите за присъединяване право да прилагат преходни ограничения в случай на сериозни проблеми на трудовите им пазари, но искам да подчертая, че няколко проучвания на Европейската комисия показаха, че миграцията след разширенията през 2004 и 2007 г. се отрази положително в онези страни членки, които не ограничиха свободното движение на трудовата ръка”, заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла.

Свободата на движение на трудовата ръка е право, от което могат да се ползват всички работници в Европейския съюз, то е едно от четирите фундаменталните права в съюза.

С подписването на договорите за присъединяването на страни от Източна и Централна Европа всички тогавашни 15 страни членки на ЕС се ангажираха да приложат възможно най-бързо европейския закон за свободно движение на работниците вътре в съюза, припомни Европейската комисия.

/АСН

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 499 пъти Източник на статията: standartnews.com | 30.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!