Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

С 1 913 лв.

[АРХИВ]

С 1 913 лв. месечно трябва да разполага четиричленно семейство, за да си осигури основните хранителни стоки и да плати разходите за жилище, съобщи Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ пред БНР.

През последното тримесечие има лек спад в цените на някои хранителни стоки – зеленчуци, зърнени храни и някои млечни продукти. Не се е увеличил броят на живеещите на границата на бедността, но това не означава, че живеем по-добре, коментира Томев.

Изводите сочат, че жизненото равнище на българите е в пъти по-ниско от това на хората в другите страни-членки на Европейския съюз.

Ако в ЕС средно около 10 процента не могат да поддържат адекватно отопление процентът е 10, то в България това са 32% от хората.

По редица други показатели в пъти по-ниско спрямо средноевропейското, което показва, че извън паричния измерител на бедността в България има много лоши условия, които също снижават жизнения стандарт, уточни Томев.

По данни на “Евростат”, с най-висока годишна инфлация през септември са Румъния (4.9 процента), Унгария (4.8 процента), Полша (4 процента).

В Еврозоната при средно равнище на инфлация от минус 0.3 процента, най-ниска е в Ирландия – минус 3 процента, а най-висока е в Малта – 0.8 процента.

Границата на бедност в България, основана на “потребителска кошница” от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, достига 182.98 лева на човек, което показва спад от 1.1 процента спрямо юни т.г. и спад от 0.8 процента спрямо
септември 2008 г., отчитат от института.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 455 пъти Източник на статията: standartnews.com | 22.10.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Изключително смешна статия. Какви 2000 лв/човек, какви 182,98 лева жизнен минимум?? В провинцията млади семейства с по 2 деца
(тоест 4 членни семейства)…


Добави коментар