Text: -A A +A
Четете още: България

Туининг проект на НОИ и Шведската осигурителна агенция осигури повишаване на квалификацията на 350 български служители от института и НЗОК

[АРХИВ]

Туининг проект на НОИ и Шведската осигурителна агенция осигури повишаване на квалификацията на 350 български служители от института и НЗОК, съобщиха от НОИ.

Това са институциите, които след присъединяването трябва да прилагат т.нар. “правила за координация на социално-осигурителните схеми” – правни норми и процедури, свързани с придобиване и запазване на осигурителните права на работниците, които сменят местоживеенето и местоработата си в рамките на ЕС, предава агенция Фокус.

Сред тях се включват и процедурите по издаване на електронна здравно-осигурителна карта, която удостоверява статуса на българските граждани при необходимост от лекарска помощ в други страни-членки.

Участниците в проекта считат, че той е изпълнил успешно целта за укрепване на административния капацитет на компетентните български институции.

За шест месеца са проведени 17 учебни сесии с решаване на практически казуси по отпускане и изплащане на международни обезщетения, шведските консултанти са предоставили ръководства за попълване на електронни формуляри и обмен на информация с осигурителните институции на другите страни членки и множество методически указания и документи, които са публикувани на електронния сайт на проекта.

Партньорите са разработили и интерактивна система за достъп до нормативните документи на Европейската комисия и страните-членки в областта на координацията на социално-осигурителните схеми, която вече се използва в НОИ и НЗОК.

Един от компонентите на проекта включва анализ на административния капацитет на българските осигурителни институции, както и препоръки за организацията на дейността им.

На 15 май ще се състои заключителната среща за представяне на резултатите, с участието на управителя на НОИ Йордан Христосков и генералния директор на Шведската осигурителна агенция Курт Малмборг.

Четете още: България
Прочетено: 539 пъти Източник на статията: actualno.com | 15.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!