Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Масово държавите в Западна Европа следва примера на Съединените щати и приема спешно пакети с данъчни стимули и мерки за запазване както на промишленото производство, така и на потреблението.

[АРХИВ]

Масово държавите в Западна Европа следва примера на Съединените щати и приема спешно пакети с данъчни стимули и мерки за запазване както на промишленото производство, така и на потреблението.

Според икономисти от института “Отворено общество” и Световната банка управляващите у нас също трябва да помислят за такъв пакет мерки. В анализ те изчислиха, че само с едно намаляване на осигуровките за няколко месеца страната ни ще противодейства на кризата като се разкрият 130 хиляди нови работни места.

Двамата икономисти от Световната банка и “Отворено общество” Симеон Дянков и Георги Ангелов предлагат управляващите спешно да намалят осигуровките със 7,5%. Мярката ще е в пълен унисон и адекватна на стимулите, които се приеха във Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин.

“Фирмите имат повече стимули за наемане на хора или за по-малко уволнения. Така икономиката ще поддържа по-висока заетост – обяснява Ангелов. – През 2006-а бяха намалени осигуровките с 6 пункта и тогава бяха създадени за една година 190 хиляди работни места. Ние дори сме заложили по-консервативна прогноза на база на международния опит в други 100 страни”.

Това ще струва над 1/6 от планирания бюджетен излишък, но ефектът оправдава такъв разход, смятат икономистите: “Изводът ни не е бомбастичен. В България има над три милиона души заети, но в условия на криза като сегашната, тези 130 хиляди работни места ще са изключително необходими”.

Според проучването на Ангелов и Дянков правителството вместо това обаче планира с пъти повече пари за инвестиционни разходи, информира bТВ.

Инфраструктурните проекти, особено с тази администрация, не могат да дадат бърз отговор на кризата, те докато започнат, кризата в икономиката вече ще е свършила и няма да ни помогне с нищо, коментират експертите.

Като цяло понижението на осигуровките ще стимулира извънредно икономическия растеж поне с още половин процент.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 589 пъти Източник на статията: insurance.bg | 16.02.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!