Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

“Новоизлюпените” специалисти, които току-що са завършили университет, много по-трудно успяват да си намерят работа, показват резултатите от проучване сред 100 фирми във Великобритания,

[АРХИВ]

“Новоизлюпените” специалисти, които току-що са завършили университет, много по-трудно успяват да си намерят работа, показват резултатите от проучване сред 100 фирми във Великобритания, цитирано от ВВС.

Търсенето на нови служители в частния сектор е намаляло с цели 17 на сто.

Световната икономическа криза е ударила особено силно финансовия сектор – търсенето на млади специалисти е паднало с 47 процента.

След години на гъвкав трудов пазар, резултатите от проучването доказаха, че в момента търсенето на работна ръка стремглаво намалява. Това превърна последните месеци от изминалата година в кошмар за всички млади специалисти.

Експерти коментират, че сред студентите в момента цари откровена паника. Те се ужасяват от мисълта, че тяхното следване е безсмислено, след като прогнозите сочат, че тази година ще бъде една от най-лошите в последите 20 години.

Все пак, в докладът се прокрадва нотка на оптимизъм: далеч не е такова състоянието в публичния сектор. Търсенето на млади специалисти дори се е увеличило с 51% от 2007 г. насам.

Предупреждението за трудностите, които очакват младите хора по света, идва едновременно с факта, че бизнесът, от своя страна, все по-трудно намира достатъчно квалифициран персонал.

Икономическите промени изправят пред изпитание световната икономика. Ето защо работодателите имат изключителна нужда от хора с висока квалификация. Проучване на Association of Graduate Recruiters (AGR) показва, че през лятото на 2008 г. безработицата сред току-що завършилите университета млади специалисти е била изключително ниска.

Всички тези данни подсказват, че в момента пазарът на труда се наглася към новите икономически условия и наистина е сериозно разклатен.

И двете проучвания сочат, че повечето работодатели предприемат съкращения на персонала средно с 6,7% с цел свиване на разходите. Най-застрашени са работещите в инвестиционното банкиране, продажбите, счетоводителите и инженерите.

По-рано тази седмица британското правителство обяви, че ще подпомага новозавършилите да си намерят работа. Освен това, кабинетът ще поема разходите по 3-месечни платени стажове, за да могат младите специалисти да придобият повече практически опит.

Говорител на правителството коментира, че управляващата върхушка е наясно, че младите не са “имунизирани” срещу ефектите на кризата и именно затова са взели решение да ги подпомагат, за да могат да проявят своите способности и качества пред евентуални работодатели.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 328 пъти Източник на статията: expert.bg | 15.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!