Text: -A A +A

Решение с историческо значение взе гръцкото правителство, пристъпвайки към вдигане на ветото за свободен достъп на българи и румънци до трудовия пазар на Гърция

[АРХИВ]

Решение с историческо значение взе гръцкото правителство, пристъпвайки към вдигане на “ветото” за свободен достъп на българи и румънци до трудовия пазар на Гърция, съобщи електронният сайт на в. “Елефтерос типос”.

Според информация на вестника, гръцкият министър на заетостта Фани Петраля е уведомила официално Европейската Комисия, че Гърция няма да продължи да прилага преходните разпоредби, според които работниците от тези две страни нямат право да работят безпрепятствено в Гърция. Така, от 1-ви януари, 2009 г. българите и румънците ще могат вече не само да се придвижват, но и да работят свободно и в Гърция, пише в. “Елефтерос типос”.

Според първите оценки, този факт няма да повлияе отрицателно върху пазара на труда. “Правителството стигна до това решение след оценка на всички параметри. С това решение ще се ограничи нелегалната работа. Мотивите за прибягване до такава работа ще бъдат изключително намалени, тъй като работниците от България и Румъния, вече стават еднакво, ако не и по-силно конкурентни по отношение на гърците”, казва пред “Елефтерос типос” главният секретар в гръцкото Министерство на заетостта Димитрис Кондос.

Той отбелязва, че потоците от работници от двете страни вече са стабилизирани. Според доклад на ЕК, главните дестинации за българските и румънските работници са Испания, следвана от Германия и Италия.

Вече 10 страни-членки на ЕС отвориха трудовите си пазари за българи и румънци, а други 8 страни все още запазват ограниченията. От тях, само три държави от ЕС, сред които Великобритания, се очаква да продължат прилагането на преходните разпоредби. Това означава, че българите и румънците няма да могат да работят свободно в тези страни за още 3 години с възможност за продължаване на този срок с допълнителни 2 години, припомня вестникът.

Прочетено: 405 пъти Източник на статията: news24.bg | 01.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!