Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Вълната от съкращения се очаква в автомобилната индустрия в Румъния.

[АРХИВ]

Вълната от съкращения се очаква в автомобилната индустрия в Румъния. “Дачия”, “Мишлен Румъния” и “Елба” могат да освободят общо почти 3000 служители, пише днес румънският вестник “Адевърул”.

Вследствие на финансовите трудности, причинени от изключително слабото търсене на пазара, все повече компании от автомобилната индустрия в Румъния прибягват до освобождаване на персонала си, съобщава изданието, цитирано от агенция Фокус.

Автомобилният производител “Дачия” има общо 2800 служители, като на 600 от тях, което е почти 4% от работната ръка в завода, договорите изтичат на 31 декември. В началото на месец декември ръководството на завода ще вземе решение дали да ги продължи.

Заводите на “Мишлен” в град Залау – “Силвания” и “РомСтийл Корд” ще освободят 1 600 души. Компанията ще изпадне в т. нар. техническа безработица, по време на която останалите на работа служители ще получават 75% от основната си заплата.

“Силвания” разполага с почти 1400 служители. Там се произвеждат различни видове гуми – за камиони, промишлени, за оборудване на машини за набиване, за машини и съоръжения, работещи в подземни мини.

Производството на завода в момента се изчислява на над 600 000 гуми годишно.

Заводът “РомСтийл Корд” разполага с близо 300 работници, доставя за заводите на групата “Мишлен” метален кабел. Ежедневно “Мишлен РомСтийл Корд” произвежда 10 000 км кабел.

Компанията има още един завод – “Виктория”, намиращ се във Флорещ. В предприятието работят около 1850 служители.

Над 35% от общо 1130 служители на компанията “Елба Тимишоара” също ще влязат в техническа безработица за две седмици, а компанията е решила да не удължава временните трудови договори, изтичащи през декември. Фирмата е сключила договор с автомобилния производител “Дачия” за доставка на осветителна техника.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 425 пъти Източник на статията: expert.bg | 27.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!