Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Напредъкът обаче още не отговаря на поставените цели

[АРХИВ]

Европейската комисия е наела повече жени, отколкото мъже, през миналата година. Тенденцията се забелязва във всички трудови категории, става ясно от информация, публикувана на сайта на ЕК.

Назначенията на жени са 50,6% от всички, постъпили в администрацията, и 74% при асистентите.

Въпреки постигнатия напредък, жените са все още слабо представени в категорията администратори, особено по отношение на управленските позиции. През 2007 г. жените на високи управленски позиции са 18,5%, на средни управленски позиции 20,4% и на неуправленски позиции – 38,4%, в сравнение съответно с 12,8%, 18,3% и 32,5% през 2004 г.

Заедно със слабото присъствие на жените на тези позиции, малкият брой кандидатури на жени за управленски позиции, бавната промяна в начина на мислене, дългите работни часове и проблемът, свързан със заместването на персонал в отпуска, са основните притеснения на Комисията.

С цел постигане на баланс между личния и професионалния живот, понастоящем се провеждат оценки на три политики, които се очаква да приключат в началото на 2009 г. Това са политиките за заместване на отсъстващия персонал, гъвкаво работно време и работа от разстояние.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 457 пъти Източник на статията: technews.bg | 26.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!