Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Все по-голям брой възрастни европейци продължават да работят и след като достигнат пенсионна възраст в разрез с досегашната тенденция към ранно пенсиониране.

[АРХИВ]

Все по-голям брой възрастни европейци продължават да работят и след като достигнат пенсионна възраст в разрез с досегашната тенденция към ранно пенсиониране. Тази промяна може да облекчи проблема със застаряващото население в Европа.

Нов демографски доклад на ЕС сочи, че степента на заетост във всички възрастови групи рязко се е покачила от 2000 г. насам. Това важи с пълна сила за хората, родени по време на бума на раждаемостта след Втората световна война.
Една от основните стратегии на ЕС за справяне с проблема на застаряващото население е да помага на възрастните хора да останат активни дори и в пенсионна възраст. Те срещат множество препятствия, включително закони, забраняващи получаването на заплата и пенсия едновременно или ограничения при упражняването на определени дейности по застрахователни причини. Това бяха някои от въпросите, обсъдени по време на Втория европейски демографски форум.
Средната възраст в Европа се покачва, тъй като европейците живеят по-дълго и имат по-малко деца, предупредиха от Европейската комисия. Остаряващото население оказва сериозно влияние върху икономиката и обществото като цяло. Този въпрос е особено важен днес, тъй като хората от „бейби бум“ поколението започват да се пенсионират.

Родените между 1946 и 1964 г. дълго време бяха преобладаваща част от работната сила. С напредването на възрастта им за тях ще са необходими все повече пенсии, подслон и здравни и социални грижи, но работещите, които ги осигуряват, ще са все по-малко.

Броят на хората в трудоспособна възраст все още расте, но все по-бавно и по-бавно. Очаква се този растеж да спре след шест години, а броят на хората на възраст между 20 и 59 години да започне да намалява с близо 1,5 милиона на година.

Експертите са съгласни, че заетостта и активността на хората от следвоенното поколение са от съществено значение за решаване на проблема, но какво мислят възрастните за това? Според проучванията един от всеки двама европейци иска да продължи да работи и след достигане на пенсионна възраст.
Това е голяма промяна в сравнение с 90-те години на миналия век, когато ранното пенсиониране бе по-популярно. В много от страните в ЕС хората могат да спрат да работят още на 50 години, ако са съгласни да получават по-ниска пенсия. Днес тенденцията се е обърнала. Докладът показва, че през 2007 г. 50% от мъжете и 30% от жените са продължавали да работят на 60 години – с 10% повече спрямо 2000 г.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 405 пъти Източник на статията: insurance.bg | 25.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!