Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Изоставането на Европейския съюз в глобалната надпревара за най-добрите специалисти е заради бюрократичната разпокъсаност на европейския трудов пазар.

[АРХИВ]

Изоставането на Европейския съюз в глобалната надпревара за най-добрите специалисти е заради бюрократичната разпокъсаност на европейския трудов пазар. На въпроса, как да бъдат приемани чужденци от трети страни, в момента има 27 национални отговора.

Според прогнози на експерти най-голям шанс за реализация на европейския трудов пазар имат хората с висше образование, тъй като в следващите 20 години Европейският съюз ще изпитва остра нужда от около 20 милиона квлифицирани специалисти, коментира Дойче веле.

Неравновесието на трудовия пазар в Европа се поражда от факта, че европейският трудов пазар е изключително непривлекателен за спезциалистите и емигрантския поток се насочва към Австралия, Канада и САЩ. С цел да компенсира това неравновесие, още през октомври 2007 г. Европейската комисия предложи въвеждането на “синя карта”, която да важи за граждани на трети страни.

Едва 5,5 процента от висококвалифицираните емигранти, които напускат страните от Магреба (Алжир, Тунис, Либия, Мароко, Мавритания), се насочват към Европейския съюз. 54% от тях предпочитат Канада и Съединените щати. В същото време Европа е магнит за неквалифицирани работници. 87% от хората с ниска или напълно липсваща квалификация, които емигрират от страните от Магреба, се установяват в Европейския съюз.

Сред висококвалифицираните специалисти в Европейския съюз чужденците са по-малко от 2%. Техният дял в Канада е повече от 7%, а в Австралия съставлява близо 10%.

Макар и на вид европейска, “синята карта” ще бъде под контрола на отделните държави членки на Евросъюза, които ще могат да въвеждат нулеви квоти за притока на работна ръка.

С оглед на песимистичните макроикономически прогнози заради финансовата криза страните-членки вероятно няма да са особено щедри и така отварянето на трудовия пазар ще бъде по-скоро символично.

Друго изискване за получаване на “синя карта” е високата заплата, която трябва да плаща бъдещият работодател. Комисията предлага трудовото възнаграждение да бъде най-малко три пъти по-високо от брутната средна работна заплата в съответната страна. Това е привлекателно за чуждите специалисти, но същевременно усложнява наемането им на работа, защото много от малките и средни предприятия не са в състояние да плащат подобни заплати.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 360 пъти Източник на статията: europe.bg | 25.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!