Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Противно на широко разпространените страхове, двете разширения на ЕС от 2004 и 2007 г.

[АРХИВ]

Противно на широко разпространените страхове, двете разширения на ЕС от 2004 и 2007 г. не доведоха до голям отлив на работници от Централна и Източна Европа към старите страни членки, пише EUobserver. Броят на хората от държавите, присъединили се към блока през 2004 г., които в момента живеят в 15-те стари членки, е нараснал едва с 0.2 процентни пункта до 0.5% от 2003 г. до 2007 г. Българите и румънците, мигрирали към въпросните страни за разглеждания период, също се е качил с 0.2 процентни пункта до 0.4% от населението им. Най-привлекателни дестинации за тях се оказват Испания и Италия. Според доклад на ЕК, значително голям е броят на хората, които не са част от съюза, но работят в страни от еврозоната.

Работниците от новите членки на ЕС допринасят за икономическия растеж, като отварят пътя след себе си за пристигането на още кадри за запълване на свободните места, без това сериозно да се отразява върху надниците. Брюксел набляга на факта, че повечето от мигрантите са млади, неженени и работещи, като 80% от тях идват от страните присъединили се към Общността през 2004 г., а 70% от мигриралите българи и румънци са под 35 годишна възраст. ЕК поощрява премахването на рестрикциите за свободното движение на работниците колкото се може по-бързо. Ако това стане, ще намалее черният пазар на труда, а заедно с него и негативните ефекти за икономиката.

Повечето членки на ЕС обаче остават затворени за България и Румъния. Според законите на съюза, подобни ограничителни мерки могат да бъдат прилагани спрямо нови членове не повече от 7 години. Финландия и Швеция остават най-яростните противници на българските мигранти, докато Франция, Италия, Белгия и Люксембург прилагат по-лек режим за професии, изискващи известна квалификация.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 455 пъти Източник на статията: ipo.bg | 19.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!