Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Работещите в държавните предприятия в Гърция в сферата на услугите и транспорта ще проведат протестен митинг и шествие пред парламента.

[АРХИВ]

Работещите в държавните предприятия в Гърция в сферата на услугите и транспорта ще проведат протестен митинг и шествие пред парламента. Протестът е срещу предприетата от правителството приватизация на предприятия в тези области на икономиката и срещу премахването на обезщетението, давано на уволнените служители от държавния сектор.

Същевременно 24-часова стачка започват работещите в автобусния, електрическия и тролейбусния транспорт, организирана от Общата конфедерация на труда. Стачката е организирана във връзка с приетите от парламента на 3 октомври 2008 г. поправки в законопроекта за приватизацията на националния авиопревозвач “Олимпик еърлайнс” и на Организацията на гръцките железници.

От вчера и служителите от железопътния транспорт на Гърция са в стачка, която доведе до спиране на международните превози. Не се движат влаковете в основното направление на страната Атина – Солун- Александруполис. Спряха всички международни влакове от и за Гърция. Железопътната връзка София – Солун – Атина остава без влакове до четвъртък, съобщава БНР.

Причината за протестите е решението на правителството да промени изцяло структурата на държавните железници с цел намаляване на разходите, който годишно достигат 450 милиона евро. В резултат на този план за „модернизация на транспорта” се очакват масови уволнения и навлизане на частни инвестиции. По време на стачката проблеми ще има в морския и въздушен транспорт в Гърция.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 406 пъти Източник на статията: news24.bg | 09.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!