Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

От 1 юни Националната агенция за приходите (НАП) започна тясно да си сътрудничи с немските компетентни институции по отношение коректното издаване на удостоверения за приложимото законодателство в

[АРХИВ]

От 1 юни Националната агенция за приходите (НАП) започна тясно да си сътрудничи с немските компетентни институции по отношение коректното издаване на удостоверения за приложимото законодателство в случаите на командироване. Това ще става на базата на съвместна процедура между Федералното министерство на труда и социалните дейности на Федерална Република Германия и Министерство на труда и социалната политика на Република България.

Порочна практика е български фирми да прикрепят изкуствено към българската осигурителна система работници, които в действителност са наети за нуждите на германски работодатели и да искат издаване на удостоверение за приложимо законодателство. По този начин лица, които на практика работят в Германия, се осигуряват върху значително по-нисък доход в България, а чуждите работодатели избягват заплащането на значително по-високите осигурителни вноски. Именно в подобни случаи ще се прилага процедурата между институциите на двете двете държави.

България и Германия са сред първите държави от Европейския съюз, които ще си сътрудничат при проверки на удостоверения за приложимото законодателство в случаите на командироване. На редовното заседание на Административната комисия за социална сигурност на работниците мигранти, което се проведе през юни в Брюксел, представителите на останалите държави–членки се обединиха за въвеждането на тази практика на ниво Европейски съюз.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 481 пъти Източник на статията: insurance.bg | 12.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!