Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Европа търси високо квалифицирани специалисти и подготвя така наречената синя карта. Тя би трябвало да привлича такива специалисти извън ЕС. Все още под въпрос е какви ще са условията в нея.

[АРХИВ]

Европа търси високо квалифицирани специалисти и подготвя така наречената синя карта. Тя би трябвало да привлича такива специалисти извън ЕС. Все още под въпрос е какви ще са условията в нея.

Според германското министерство на икономика в момента в страната липсват 165 хиляди високо квалифицирани специалисти. От тях – 70 хиляди инженери. И тъй като образованието е въпрос на време, сегашният недостиг трябва да се попълни със специалисти от страни извън ЕС. Те обаче често предпочитат САЩ и Канада. Затова ЕС планува създаването на така наречената “синя карта”. Тя би трябвало да направи Европа по-атрактивна.

Според някои наблюдатели все още н е изяснено кой може да се нарече висококвалифициран специалист? От Испания твърдят, че това понятие обхваща и компютърните специалисти без висше образование, но пък с дългогодишен опит. Германия обаче настоява дипломата от институт или университет да бъде задължително условие. Евродепутатката от германската социалдемократическа партия Карин Йонс подчертава: “Аз съм убедена в това, че завършеното висше образование трябва да бъде основно доказателство за исканата квалификация. Би могло все пак да се допуска и някое и друго изключение”.

Друго важно условие за получаването на синя карта ще бъде трудов договор с твърда заплата. Само че, какво би трябвало да е минималното й ниво? Германските социалдемократи предлагат 2,2 пъти повече от средната брутна годишна заплата. За Германия това означава 61 хиляди евро, т.е. повече от това, което предлага Европейската комисия и от това, което искат християндемократите. Зелените пък твърдят ,че определянето на минимално възнаграждение отблъсква. Засега за назначаването на висококвалифициран специалист от страна извън ЕС се изисква трудов договор с най-малкото 85 хиляди евро годишна заплата.

Евродепутатката Карин Йонс твърди: “До какъвто и резултат да стигнем въвеждането на синя карта ще бъде огромно облекчение и аз не смятам за значим аргумента, че определянето на минимална заплата за тези специалисти, ще ги отблъсне. От друга страна обаче аз не крия, че в крайна сметка ние в Германия трябва да влагаме повече средства в допълнителното обучение за високо квалифицирани специалисти, също както и в образованието по принцип”.

Засега няма спор по въпроса за това, че синята карта трябва да бъде с продължителност пет години. След първите две – притежателят й може да се премести от една в друга страна на ЕС. До края на годината в ЕС би трябвало да има единство по въпроса за “внасянето” на висококвалифицирани специалисти. Това поне е амбициозната цел на френското председателство.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 558 пъти Източник на статията: insurance.bg | 11.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!