Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Разходите за труд в Румъния са се повишили с 21,8% на годишна основа за второто тримесечие поради намаляващия брой на работната ръка и засилените чужди инвестиции, които принудиха работодателите да

[АРХИВ]

Разходите за труд в Румъния са се повишили с 21,8% на годишна основа за второто тримесечие поради намаляващия брой на работната ръка и засилените чужди инвестиции, които принудиха работодателите да вдигнат заплатите, съобщи днес Националният статистически институт в Букурещ.

Безработицата през юли бе 3,8% – най-ниска от 16 г. насам, тъй като увеличените инвестиции и икономическия растеж увеличиха търсенето на работна ръка, а влизането в ЕС окуражи много румънски работници да се преместят в Западна Европа. Средните нетни заплати се увеличиха с 24,4% за последните 12 месеца, като за юни средната заплата е 1273 леи (362 евро).

Централната банка предупреди, че увеличените разходи за труд надхвърлят ръста на производителността, което пък забавя растежа на износа и прави Румъния по-малко конкурентоспособна в сравнение с другите страни.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 362 пъти Източник на статията: insurance.bg | 25.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!