Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Начинаещите бизнесмени да плащат по-малки или никакви данъци, предложиха спецове след минисреща на върха на ЕС. Тя се проведе в Прага и на нея присъства шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу.

[АРХИВ]

Начинаещите бизнесмени да плащат по-малки или никакви данъци, предложиха спецове след минисреща на върха на ЕС. Тя се проведе в Прага и на нея присъства шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу. Целта беше да се обсъди как се отразява икономическата криза върху заетостта и да се набележат мерки за стимулиране на младите хора по-лесно да започнат собствен бизнес.

Лидери от ЕС, работодатели и синдикати набелязаха десет мерки за борба с безработицата. ЕК пък ще ги предложи за обсъждане на Европейския съвет през юни. Една от идеите е да бъдат подпомогнати безработните и младите хора да стартират свой бизнес. За тази цел те ще получат обучение или първоначален капитал.

Друга идея е да се намалят или премахнат данъците за новосъздадените компании. Експертите препоръчаха още на фирмите в затруднение да не съкращават хора, а временно да намалят работното им време. Освен това да насърчават преквалификацията на кадрите си с помощта на публични средства. Те отправиха призив и да се създадат нови работни места. За това може да помогне намаляването на останалите разходи извън заплатите. Националните агенции по заетостта пък трябва да подобрят ефективността си, както и да насърчават дългосрочното обучение и стажовете.

Експертите настояха още ЕС да отдели 1% от БВП за създаване на работни места, изследователска дейност и иновации. Те обсъдиха и как да се използват ресурсите на ЕС, за да бъдат постигнати набелязаните цели.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 441 пъти Източник на статията: standartnews.com | 07.05.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!