Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Говорещите български и гръцки скоро ще могат да разполагат с уебсайтове в домейна eu, чийто адрес е на собствения им език.

[АРХИВ]

Говорещите български и гръцки скоро ще могат да разполагат с уебсайтове в домейна „.eu“, чийто адрес е на собствения им език. Европейската комисия прие нови правила за ЕС, които позволяват на интернет потребителите и предприятията да регистрират имена на домейни в рамките на „.eu“, като използват в имената буквите на всички 23 официални езика на Европейския съюз, включващи сега кирилицата и гръцката азбука, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Това означава, че по-късно тази година домейнът „.eu“ ще бъде на разположение и на азбуките, използвани от българите, гърците и кипърците, както и за специални букви, използвани в други езици.

Досега чехите можеха да използват само 27 от общо 42-те букви в своя език, а литовците — 23 от 32. Публикуван днес нов доклад на Комисията относно развитието на европейския домейн от първо ниво „.eu“ показва, че броят на регистрираните имена в този домейн (понастоящем около 3 милиона) е нараствал с по 11 % през 2007 и 2008 г.

„Три години след въвеждането на „.eu“ той се превърна в ценена алтернатива за растящ брой предприятия и граждани, които желаят да изберат европейска интернет самоличност. Изборът на „.eu“ представлява за предприятията много прост начин да покажат, че те са с регистрирано седалище в една 27-те държави-членки на ЕС и са подвластни на високите стандарти на законодателството на ЕС особено по отношение на защитата на данните, защитата на потребителите или регулирането на финансовия пазар на ЕС“, заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите.

„Тогава е напълно естествено да се позволи избраните от европейците имена на домейни да бъдат също толкова разнообразни както самата Европа. Ето защо решихме, че домейнът „.eu“ следва да е на разположение на всички азбуки, използвани в държавите-членки, и да позволява употребата на всички букви, използвани на 23-те официални езика в Европейския съюз.“

Днес Европейската комисия измени правилата за домейна „.eu“, така че сега потребителите на интернет могат да регистрират в „.eu“ имена на домейни, като използват различни азбуки като например кирилица или гръцка азбука.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 473 пъти Източник на статията: actualno.com | 26.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!