Text: -A A +A

Горчивата чаша на бюджетните съкращения в Гърция ще трябва да изпият догодина 200 хиляди държавни служители и 150 хиляди пенсионери със специални заплати

Фото: stock.xchng

Горчивата чаша на бюджетните съкращения в Гърция ще трябва да изпият догодина 200 хиляди държавни служители и 150 хиляди пенсионери на "специални заплати", като униформени, магистрати, лекари от националната здравна мрежа, университетски професори, дипломати и архийереи, съобщава в. "Имерисия".

Освен съкращения на доходите им и освобождаване от работа в рамките на приетите от правителството мерки за икономии, от 1 януари 2013 г. те ще бъдат привикани и да върнат чрез удръжки част от заплатите и пенсиите, които са получили през последните пет месеца на тази година, като законът изисква това да бъде със задна дата от 1 август 2012 г. Това ще стане на вноски, по една месечно, пише БТА.

Съгласно закона за бюджетни съкращения заплатите на военни, полицаи, пожарникари, пристанищни служители се очаква да паднат с 6 на сто, а на магистрати, дипломати и архийереи съкращенията ще са до 20 на сто. Кабинетът в Атина възнамерява да ореже и до 10 на сто заплатите на университетски професори и лекари.

Прочетено: 639 пъти Източник на статията: lev.bg | 20.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!