Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Международната икономическа кризата удря двойно по-силно семействата на българските гастарбайтери в Европа.

[АРХИВ]

Международната икономическа кризата удря двойно по-силно семействата на българските гастарбайтери в Европа. Финансовите потоци от чужбина спират, а работа за завърналите се от гурбет в родината няма. А оттук накъде...

Хедж-фондове, лоши кредити – всичко това е било винаги твърде далеч от Долно Осеново. Селото се намира в Южна България, близо до гръцката граница. В него има красиви двуетажни къщи и нито един банков филиал. Сега обаче и тук усещат последиците на кризата – мъжете се завръщат в Долно Осеново. 300 от общо 1500 жители на селото работели до скоро в Португалия.

С припечелените като гастарбайтери пари издържали семействата си. Възрастна жена с шалвари обяснява, защо мъжете са решили да се върнат: “Защото хвана кризата, намалиха ни парите, яденото, и не можем да изкараме пари да си плащаме квартирата.”

Без бъдеще в родината

Обратно в България, която междувременно им е станала чужда: без перспектива, без смислена работа. С връщането на мъжете пресъхва притока на пари от чужбина и започват проблемите с тяхната реинтеграция. Христо Ангелов, например, е бил дълги години в Португалия. Засега оставил семейството си там, за да не откъсва децата от училище.

Смята обаче да ги прибере в най-скоро време обратно в Долно Осеново: “Какво да кажа, аз съм строител и работех като строител. В началото беше много трудно. Най-големият проблем тогава беше езиковата бариера”.

В последно време обаче работа почти нямало. Освен това Христо Ангелов се разболял, а нямал здравна осигуровка в Португалия, затова бил принуден да се върне в България. Когато се прибрал на село, щял да получи удар: на негова земя общината започнала да строи футболно игрище за намиращото се наблизо училище. Никой не попитал преди това собственика на земята, дали е съгласен. Но дори и да е искала, общината нямала как да направи това – Христо Ангелов не бил оставил никакъв адрес в Португалия: “Когато дойдох всичко това беше напарвено, път на моя земя... Успях обаче да ги спра...”, казва Христо Ангелов и добавя: “Това не може да се случи в Португалия, тя е правова държава!

Никой не знае, какво ще му донесе кризата. Сигурно е, че работа за всички завърнали се гастарбайтери няма. Тютюнът, който обработват тук, няма да е достатъчен за всички. Някои медии вече прогнозираха безпощадна битка за малкото работни места и катастрофа на българския пазар на труда.

Гастарбайтерите не губят надежда

Засега в Долно Осеново паника няма. Стефан Стоев се върнал наскоро след дълги години в Италия:

“Там получавах 1800-2000 евро на месец, а тук никой не ти дава повече от 300-400 евро”, казва Стефан Стоев. Освен това някои чакат с месеци заплатата си, когато питат, защо пак не са я получили, отговорът е един и същ: “Криза!”

И двамата сина на Стефан Стоев ще бъдат в най-скоро време пълнолетни и искат само едно: да заминат на работа в чужбина. Само че никой не знае, дали и кога там ще има отново работа за тях.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 467 пъти Източник на статията: expert.bg | 23.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!