Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Изработените часове от заетите на нормален работен ден в Европейския съюз намаляват средно с 0,7 часа седмично в края на юни на годишна основа.

[АРХИВ]

Изработените часове от заетите на нормален работен ден в Европейския съюз намаляват средно с 0,7 часа седмично в края на юни на годишна основа. Средната работна седмица за последните 12 месеца е намаляла от 41 часа на 40,3 часа за целия ЕС и от 40,8 часа на 40 часа средно за 16-те страни от еврозоната.

Данните са от анализ на Евростат за отражението на кризата върху пазара на труда в общността, публикувани вчера.
Според експертите на официалната европейска статистика възможността на работодателите да намаляват работния ден по време на кризата всъщност е спестила закриването на много работни места и намаляването на заетостта в ЕС само с 1,9% за тези 12 месеца до голяма степен се дължи на това.

Часовете на заетост през този период са съкратени в 24 страни от ЕС, като най-голямото намаление е регистрирано в Естония (1,5 ч), Австрия, Словакия и Финландия (по 1,4 ч), Германия и Швеция (по 1,3 ч), Дания (1,2 ч) и Словения (1,1 ч). Веднага след това следва България, където работните часове са намалели с 1,9 ч.

В Унгария работното време не се е променило, в Литва е увеличено с 0,1 ч, а в Латвия – с цял час.

Работната седмица в България е точно колкото е средната за 27-те членки на ЕС – 40,3 часа, което нарежда страната ни на 14 място по най-дълга работна седмица в общността. Най-дългото работно време имат гърците – 42 часа седмично, а най-кратко работят във Финландия – 37,8 часа седмично.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 416 пъти Източник на статията: insurance.bg | 09.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!