Text: -A A +A

Френският парламент гласува данъчно облагане на пенсиите и повишаване на акцизите на бирата и тютюна.

Фото: stock.xchng

Френското Национално събрание, което тези дни обсъжда бюджета за социалното осигуряване през 2013 г., прие данък от 0.3% за подлежащите на облагане пенсии, предаде БНР.

Новият данък трябва да влезе в сила от 1 април 2013 г. и ще засегне около 7.5 милиона пенсионери. Средствата от него са предназначени за грижите за възрастни хора в рамките на реформата за третата възраст, която правителството готви за 2014 г.

Текстът беше приет, въпреки възраженията на депутати от десницата, центъра и радикалната левица, според които данъкът ще се отрази лошо на покупателната способност на пенсионерите.

Националното събрание прие и много оспорваното повишение със 160% на акциза върху бирата. С него чаша от 250 мл ще струва 5 евроцента повече. Тези дни 91 депутати от различни политически сили настояха пред правителството да отмени това решение.

Гласувано беше и повишение на акциза върху цигарите, като от 1 юли 2013 г. един пакет ще струва 30 евроцента повече, с което ще бъдат спечелени 125 млн. евро за здравното осигуряване.

Прочетено: 645 пъти Източник на статията: novinite.bg | 26.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!