Text: -A A +A

Комисарят по правата на човека Нилс Мужниек е на посещение в Гърция след сигнали за расизъм срещу имигранти.

Фото: stock.xchng

Комисарят по правата на човека Нилс Мужниек е на посещение в Гърция след сигнали за расизъм срещу имигранти. Европа е разтревожена от разрастване на влиянието на неонацистката партия "Златна зора", която вече по проучвания е трета политическа сила. Нейни активисти пропагандират дори сред учениците в гимназиите расизъм и ксенофобия.

До Съвета на Европа достигнаха сигналите за полицейско насилие и расизъм към имигрантите. Все по-чести са случаите на физическа разправа с цветнокожи имигранти, макар някои от тях да живеят и работят легално в Гърция.

Нападателите са симпатизанти и активисти на неонацистката партия "Златна зора", които станаха известни с името "Черните легиони". Те нападат и пребиват дори случайни хора, срещнати по улиците. Девизът им е "всички чужденци вън от Гърция". Също така заплашват бизнесмени, които наемат на работа имигранти.

Комисарят по правата на човека започва днес обиколка по затвори и места за временно настаняване на имигранти, за да провери условията в тях, предаде БНР.

Специален акцент в програмата на еврокомисаря е срещата с ръководството на полицията. Скоро министерството по обществения ред взе строги мерки срещу полицейското насилие при задържане на демонстранти и имигранти.

От централата на партията "Златна зора" вече обявиха като "нежелателно" посещението на еврокомисаря с изявление, че Европа "проявява расизъм" по отношение на гърците, които живеят под прага на бедността.

Не само цветнокожите имигранти и тези от Близкия изток са застрашени от агресията на "Златна зора". Заканите важат за всички имигранти, без изключение. Сънародниците ни в Гърция също са обезпокоени.

Преди дни активисти на "Златна зора" апелираха за прогонване от Керкини на български и македонски рибари, които нямали лиценз за дейността си. От партията получавали оплаквания от местни жители за това, че българите замърсявали едноименното езеро и правели конкуренция на гръцките си колеги. От "Златна зора" веднага сигнализирали властите, за да бъдат прекратена дейността на "варварските орди".

Преди 2 месеца пък Никос Михос, депутат от региона на Евия и член на "Златна зора", заяви, че в региона на град Тива, където земеделието е едно от основните занимания на местните жители, са се настанили много български работници от ромски произход, които създават проблеми, предаде GrReporter.

„Това са цигани от България и Албания. Освен, че вземат работните места в региона, освен болестите, които донесоха със себе си в Гърция, през нощта крадат каквото намерят. От медни жици, с което причиняват повреди на трафопостовете, до железни решетки от шахтите, те създават опасност за преминаващите автомобили и хора. Тези хора не се спират по никакъв начин. Гърците се превърнахме във втора категория граждани в собствената си страна, а всички останали се намират преди нас.

Циганите създават сериозни проблеми на гърците от региона, защото заемат работните места за половин надница. Живеят по 20-30 души заедно. Нямат никакви разходи, нито плащат данъци. Затова и за тях не е проблем да се съгласят да работят за по-малко пари, които в крайна сметка се изнасят от страната”.

Депутатът заяви, че от "Златна зора" са готови да предприемат действия срещу конкретните работници и техните работодатели.

Така покрай многобройните подобни антиимигрантски акции и нападения срещу чужденци, страхът у българската имигрантска общност в Гърция става все по-голям.

Прочетено: 1,108 пъти Източник на статията: actualno.com | 10.12.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!