Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Критики към България за прекомерно големия ръст на заплатите у нас, които изпреварват производителността на труда през миналата година, и предупреждение за риск от прегряване на икономиката, отправ

[АРХИВ]

Критики към България за прекомерно големия ръст на заплатите у нас, които изпреварват производителността на труда през миналата година, и предупреждение за риск от прегряване на икономиката, отправи Европейската комисия в сряда.

Брюксел обяви оценката и препоръките си по изпълнението на макроикономическите показатели от страната ни като бъдещ член на Еврозоната, предава Mediapool.

Докладът по изпълнението на така наречената конвергентна програма с препоръките в него бе представен в пакет за България, Румъния и още няколко новоприети страни членки и не бе коментиран от представители на комисията. Това се очаква да стане в следващите дни.

В документа се препоръчва България да следва стегната фискална политика и умерен ръст на доходите, за да запази макроикономическата стабилност.

Като стабилни определя комисията бюджетните позиция на България за момента и в периода до 2010 година. Както се очакваше, за ръста на заплатите в публичния сектор през втората половина на 2007 г. в доклада се посочва, че той е изпреварил производителността на труда и че ако тази тенденция продължи, тя може да изложи на риск конкурентоспособността и да постави под въпрос устойчивостта и икономическия растеж.

Препоръката към страната ни е да приеме политики за задържане на инфлационния натиск чрез разумни действия за умерен ръст на доходите, съобразен с производителността на труда. Правителството трябва да спестява излишъците в приходната част на бюджета, за да удържа външните дисбаланси.

То трябва да засили ефективността на публичните разходи, като прилага изцяло програмното бюджетиране, засили административния капацитет и реформира здравния сектор, препоръчва още Европейската комисия.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 458 пъти Източник на статията: expert.bg | 15.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!