Text: -A A +A

Австрия е с най-добро здравеопазване от всички страни членки на Европейския съюз, но Естония предлага най-високо качество на услугите спрямо дадените пари.

[АРХИВ]

Австрия е с най-добро здравеопазване от всички страни членки на Европейския съюз, но Естония предлага най-високо качество на услугите спрямо дадените пари. Това сочи публикувано проучване на шведската частна инициатива, предоставяща информация за оказваните здравни услуги, предаде Асошиейтед прес.

Това е третият годишен индекс на европейския потребител на здравни услуги, изготвен от “Health Consumer Powerhouse”. Частната инициатива изследва от гледна точка на пациентите здравните системи на 27-те страни членки на Европейския съюз плюс Норвегия и Швейцария.

В “генералното класиране” Австрия е на първо място с 806 точки от 1000 възможни. Тя обаче не е на челна позиция по нито една от отделните категории. Така например, пациентите имат най-големи права и най-широк достъп до информация в Дания, а чакат най-малко време в Белгия. Швеция, където онкоболните живеят средно по 5 години, а детската смъртност е най-ниска, е на първо място от гледна точка на ефективността на лечението.

На последно място в общото класиране с 435 точки е Латвия.

Годишните разходи за здравеопазване на глава от населението варират от малко над 400 евро в България и Румъния до около 3500 евро в Норвегия, Швейцария и Люксембург.

От гледна точка на съотношението изразходвани средства-качество на предоставените услуги Естония измества от първото място Австрия. С малко изоставане местата от трето до пето заемат съответно Холандия, Финландия и Франция.

Изследването показва, че страните, в които финансирането и предоставянето на здравните услуги са независими едно от друго, се представят по-добре от онези, където са обединени в една система.

“Гърция и Италия имат системи, където лекарят е всесилен. Това не осигурява някаква много благоприятна за потребителя система”, отбеляза представител на инициативата.

Той призова за разширяване на обмена на информация, включително на най-добрите идеи, между страните членки.

Прочетено: 991 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 02.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!