Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

България е една от столиците на организирана престъпност в Европа

[АРХИВ]

България е една от столиците на организирана престъпност в Европа, пише британското издание Daily Express по повод искането на страната ни българите и румънците да имат същите привилегии за работа като на останалите европейски държави. Двете страни твърдят, че е несправедливо разделението между предишните 10 източно-европейски страни и, че ограниченията, които страната иска да наложи за още една година, третират гражданите им като хора “втора класа”, пише Guardian.

Когато през 2004 г. 10 източно-европейски страни се присъединиха към ЕС, Великобритания бе първата, която отвори трудовия си пазар за тях наред с Ирландия. За България и Румъния обаче не беше предоставен същия достъп, заради опасения, че двете най-бедни страни в ЕС ще наводнят Острова и престъпността ще се увеличи.

През октомври месец тази година кралството се очаква да излезе с окончателно решение дали ще удължи ограниченията с още една година или ще предостави свободен достъп на гражданите на двете страни до трудовия си пазар. Второто е малко вероятно, защото вътрешното министерство в кралството е против идеята. Техните доводи са най-вече, че безработицата в страната се е увеличила, именно благодарение на наплива на емигранти от Източна Европа, които поставят британската социална система под огромен натиск. (Daily Express)

От външно министерство обаче твърдят, че още една година ограничения ще доведат до тласкане на гражданите на двете страни към черния пазар и подкрепят премахването на ограниченията, посочва Guardian.

Само преди дни министърът ни по европейските въпроси Гергана Грънчарова излезе с данни, според които само 4-ма българи са екстрадирани от Острова поради ограниченията, а престъпността сред нашите там е изключително ниска. Освен това Грънчарова твърди, че статистиките сочат, че българите все по-малко искат да емигрират във Великобритания.

Английската консервативна преса обаче продължава да вади доводи, с които подкрепя идеята за налагане на ограничения за достъпа до пазара на труда. Бедността в България и престъпността са основните аргументи, тиражирани до втръсване в полза на тази идея.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 498 пъти Източник на статията: ipo.bg | 29.09.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!