Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Интернет търсачката Гугъл готви създаването на европейски екип от няколко хиляди софтуерни специалисти

[АРХИВ]

Интернет търсачката “Гугъл” готви създаването на европейски екип от няколко хиляди софтуерни специалисти, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Така компанията ще създаде клон, подобен по обем на американския.

“Гугъл” ще увеличи броя на европейските си програмисти от 500 в момента до около 4000 през следващите три години. В момента компанията разполага с около 7000 програмисти от целия си персонал от над 13 700 души по света, пише в. “Дневник”.

Интернет търсачката нае първия си софтуерен инженер в Европа преди около три години, а в момента има представителство в 12 държави в Европейския съюз и близките региони. След новото увеличение на служителите компанията ще изгради екипи и в Близкия изток и Африка.

В момента компанията наема програмисти в Лондон, Дъблин, Мюнхен, Москва и Тел Авив. Експертите работят както върху глобални продукти като търсене, “умна” реклама и мобилни приложения, така и върху регионални софтуерни решения.

През последните години “Гугъл” все по-ясно усеща необходимостта да подобри имиджа си в Европа. Компанията изостава по популярност в Русия, изместена от местните търсачки Yandex и Rambler.

Освен това дружеството има проблеми с регулаторите. Съхраняването на данни предизвика вниманието на експертите по опазване на личните данни. Белгийската преса недоволстваше от индексирането на статии в системата на “Гугъл”. В момента европейските антимонополни регулатори следят сделката по придобиването на групата за електронен маркетинг “Дабъл клик”.

Впечатлението ми е, че Европа ни вижда като поредната голяма европейска компания, която е тук само за пари, каза новият директор на софтуерните специалисти в Европа Нелсън Матос. Обществеността не разбира работата ни, нито бизнес модела ни, хората не са свикнали с новата употреба на IT технологиите, коментира Матос.

Софтуерните експерти на “Гугъл” търсят все по-добри начини за събиране и организиране на информация, а европейските служители ще са по-чувствителни за местните въпроси, очакват от интернет компанията.

Европа има по-малко потребители на интернет в сравнение със САЩ и инвестиционната ни политика отразява това, обявиха от компанията.

Матос дойде в екипа на “Гугъл” след 15 години като експерт в IBM, където по-късно се издигна и до вицепрезидент. Той е първият европейски вицепрезидент на “Гугъл”, който ще има отговорността да изгради нови екипи.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 512 пъти Източник на статията: actualno.com | 29.09.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!