Text: -A A +A

Предварително планираните 6 милиарда евро за младежка заетост ще бъдат увеличени поне до 8 милиарда

Фото: stock.xchng

Още от началото на следващата година Европейският съюз ще насочи значителни средства към страните и регионите, където младежката безработица надхвърля 25 на сто, сред които е и България. Това договориха тази нощ държавните и правителствени ръководители на 27-те, които взеха и решения за финансирането на малкия и средния бизнес и одобриха 7-годишния бюджет на Евросъюза, съобщава БНР.

Предварително планираните 6 милиарда евро за младежка заетост ще бъдат увеличени поне до 8 милиарда, обявиха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой. Засега не е ясно дали и с колко това ще повиши и размерът на тези около 100 милиона, които вчера премиерът Пламен Орешарски каза, че очаква да получи България.

Европейските лидери се договориха да направят всичко необходимо неработещите и неучещи младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до 4 месеца след завършване на образованието си, както и част от еврофондовете да бъдат пренасочени към младежка заетост.

Друго решение от тази нощ предвижда да се възстанови нормалното кредитиране за икономиката и да се улесни финансирането на инвестициите, най-вече в малкия и средния бизнес. За тази цел ще се използват и десетте милиарда евро, с които беше увеличен капиталът на Европейската инвестиционна банка – така според Херман ван Ромпой финансиране ще могат да получат милиони малки и средни предприятия.

Ромпой съобщи още, че постигнатият вчера компромис с Европарламента за 7-годишния бюджет е получил пълна подкрепа от Европейския съвет, и отрече неофициалните информации, че има проблем с Великобритания и ежегодната отстъпка, която тя получава от него.

Съветът одобри и икономическите препоръки към отделните страни, с което те стават задължителни – тези за България предвиждат запазване на бюджетната стабилност, повишена събираемост на данъците, ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата. От страната ни се очаква и да изравни пенсионната възраст за мъже и жени, да ограничи ранното пенсиониране и да търси решения за структурната безработица.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес – очаква се той да даде окончателно одобрение за започване на присъединителни преговори със Събрия, и за сключване на споразумение за асоцииране с Косово, което е първа стъпка в процеса на интеграция.

На вниманието на държавните и правителствени ръководители ще е и бъдещият банков съюз.

Прочетено: 1,198 пъти Източник на статията: factor-news.net | 28.06.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...


Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...


Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.


Добави коментар