Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Брюксел отново тръгна на лов за БГ секретарки. От Европейската служба за подбор на персонал си търсят 104-ма асистенти от България.

[АРХИВ]

Брюксел отново “тръгна на лов” за БГ секретарки. От Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) си търсят 104-ма асистенти от България. Заплатата е около 2500 евро на месец. А нашенците могат да кандидатстват за поста в Брюксел до 11 август в 12 ч на обяд.

Кандидатите обаче трябва да минат куп тестове, преди да се обзаведат с кресло в евроинституциите и 5 бона заплата. Достъп до конкурса имат всички нашенци с висше образование. Както и кандидатите със средно, които са работили поне три години като асистенти.

Пътят към Брюксел започва със стандартното препитване за историята и работата на институциите на ЕС. После следва и тестът с математически и логически задачи. Най-подготвените 260 българи, които прескочат първия кръг препитвания, отиват на практически изпит.

Първо от Брюксел им дават 45 минути, за да обработят документ на компютър. После за половин час трябва да напишат есе на български. Ако се справят добре на практическия изпит, ги очаква и събеседване.

Нашенците трябва да покажат, че са комуникативни, познават отговорностите на професията и знаят как работят евроинституциите. Ако след половинчасовото интервю чиновниците ги харесат, още същия ден ги очаква и препитването по език. Освен перфектен български кандидатите трябва да демонстрират и приличен английски, френски или немски.

Късметлиите, които преминат всички тестове, влизат в т.нар. “списъци с резерви”. И им остава да чакат “повиквателна” от Брюксел. Освен че ще вземат около 2500 евро на месец, българите ще бъдат “компенсирани” за неудобството, че не живеят в страната си. Добавката над заплатата обикновено е около 16%, или в случая – 400 евро. А по принцип ЕС дава и бонуси на женените служители. Те са по 160 евро плюс 2% от базовата заплата. 316 евро пък са детските надбавки за еврочиновниците. На хлапетата се полагат и по 230 евро за обучение. Ако малчуганите още не са тръгнали на училище, еврошефовете им отпускат по 50 евро за детска градина.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 936 пъти Източник на статията: standartnews.com | 13.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!